Кулінарія

3 рецепти смачного і борщів зелених

Борщ (холодник) – смачний, яскравий і корисний суп традиційної російської кухні. Принцип приготування даного страви: нарізані відварні, свіжі овочі та зелень заливаються холодним відваром з буряків. Перед подачею на стіл суп бажано настояти в холодному місці не менше години.

1. Борщ літній

3 молодих свеколки разом з бадиллям;
2-3 картоплини;
2 свіжих огірка;
2 яйця;
1/2 пучка зеленого цибулі;
2-3 листків зеленого салату;
по 2-3 гілочки петрушки і кропу;
3 зубчики часнику;
2 ст. л. 6%-го оцту;
1 ч. л. хрону (натертого або соусу);
0,5 ч. л. гірчиці (соусу);
1 ст. л. цукрового піску;
1 ч. л. солі;
1 щіпка чорного меленого перцю;
150 грам сметани.

Буряк почистити, порізати кубиками. В 1,5 літри води додати коренеплід, влити 1 ст. л. оцту (для збереження кольору) і варити близько півгодини.
Бадилля буряка порізати соломкою, покласти у відвар і прокип’ятити 2 хвилини.
Відвар остудити.
Картоплю промити і варити в мундирі» протягом півгодини. Потім порізати кубиками.
Огірки порізати кубиками.
Всю зелень дрібно порубати.
Відварені яйця, почистити і порізати кубиками.
З’єднати всі підготовлені інгредієнти і додати в остиглий відвар.
Борщ на 2 години поставити в холодне місце.
Почистити і подрібнити часник.
Заправка: зєднати гірчицю, хрін, часник, оцет і цукор. Додати в суп заправку, сіль і перець.
Дати страві настоятися, подавати на стіл, заправити сметаною

2. Борщ-пюре річний

500 грам бурякового листу;
4 столових ложок сметани;
1 столова ложка борошна;
2 столових ложки 6%-го оцту;
50 грам кропу;
200 грам ріпчастої цибулі;
сіль.

Промити і дрібно нарізати молоді бурякові листя.
Почистити і дрібно нарізати ріпчасту цибулю.
З’єднати буряковий лист і цибулю, залити водою і відварити.
Процідити відвар, перетерти через сито овочі.
Заправка: з’єднати борошно і сметану, перемішати, додати трохи відвару.
Зелень кропу нашаткувати.
Довести відвар до кипіння, додати заправку, додати сіль, оцет і зелень.
Подавати на стіл як в гарячому, так і холодному вигляді.

3. Борщ з шинкою і щавлем

250 грам буряка;
300 грам шинки;
250 грам свіжих огірків;
150 грам щавлю;
4 яйця;
30 грам кропу;
20 грам зеленої цибулі;
2-3 чайних ложок гірчиці;
1 чайна ложка 6%-го оцту;
200 грам сметани;
сіль, перець.

Буряк очистити, натерти на тертці, залити 2-ма літрами води, додати сіль і оцет.
Відвар довести до кипіння, зменшити вогонь, варити ще 15 хвилин. Потім зняти з вогню і остудити
Яйця круто відварити, почистити і порізати кубиками.
Шинку і огірки порізати кубиками.
Нашаткувати зелень.
У глибокій ємності з’єднати всі підготовлені інгредієнти і залити буряковим відваром. Додати гірчицю, посолити, поперчити і перемішати.
Дати настоятися в холодному місці. Подавати борщ до столу, заправивши сметаною.