Чому нарізання часнику важливе: як збільшити користь часникових страв за допомогою правильної нарізки
Рецепти з часником (часникові рецепти) одні з найпопулярніших. Відповідь на питання “чому” очевидний: страви з часником смачні, ароматні й корисні. Однак, корисні різною мірою, залежно від способів обробки. Але ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що ступінь корисності залежить від того, як. ви поріжете часник.
Чи знайдеться чоловік, який не знав би, не чув би про користь часнику? Навряд чи. Більш того, часник надзвичайно популярний у всіх народів світу. Без нього рідко обходяться, як звичні для нас, так і екзотичні страви. Але ж більшість цих страв часник необхідно додавати в різаному вигляді, чи не так? Ось тут собака і зарита. Тому тут ми задамося питанням: як різати часник? Точніше: як правильно різати часник?a
У цьому нам допоможуть такі схожі один на одного два слова – алліін і алліцин. Вони обидва вони мають відношення до часнику. Алліін надає часнику гостроту і специфічний запах. Сам по собі алліін не приносить організму помітної користі. Але лише ви почнете подрібнювати часник, алліін під впливом кисню і в поєднанні з іншими речовинами в часнику починає перетворюється на природний антибіотик – аліцин. Ось він-то, аліцин, здатний справлятися з запаленнями, пригнічувати хвороботворні бактерії, захищати від інфекцій.
Однак
Способів нарізання часнику багато, але вони, в основному, впливають на ступінь аромату страви. Це, звичайно, важливо, особливо для гурманів. Тому, не озираючись, ріжте пластинами або кубиками, дрібно або крупно, тріть на тертці або тисніть на часникодавці , якщо ставите перед собою тільки чисто кулінарну завдання. Щоб було смачно і ароматно. Хоч в каструлі, хоч на сковороді. Але ми ж з вами з’ясовуємо ступінь корисності, чи не так? Тоді йдемо далі.
Найголовніше
Алліін в порізаному часнику перетвориться в алліцин не миттєво. Для цього потрібно якийсь час і достатня роздробленість волокон часнику. Тому:
- Ріжте не цілий зубок, а попередньо розплющений. Для цього покладіть зверху на зубок лезо ножа широкою площиною та натискайте або вдарте. Зубок расплющится, зв’язок між його волокнами порушиться, туди спрямується кисень з повітря і процес активно почнеться. Покладіть зверху ніж і натисніть або злегка ударьте часник. В пошкоджені волокна спрямується кисень.
- Але цього поки що недостатньо. Розчавлений часник дрібно-дрібно поріжте. Процес взаємодії з киснем посилиться. До речі, ось ця давленая і дрібно порізана маса цілком здатна замінити кашку з чеснокодавкі. Зручно і практично, не треба нічого виколупувати і потім промивати. Цю дивну штуковину з таким неоковирним назвою – то часникодавка, то чеснокодавилка – можна взагалі загнати в дальній кут.
- Найважливіший момент: подрібнену масу часнику треба залишити на 15-20 хвилин, поки не використовувати. За цей час пройде процес отримання алліцина. На думку професора Неумивакіна, саме в цьому вигляді часник володіє протипухлинною властивістю.
Важливо пам’ятати, що багато властивостей часнику помітно знижуються при кулінарній обробці. Тому по можливості додавайте у страви в сирому вигляді, або ж обробляйте на вогні не більше 30 секунд (за деякими дослідженнями).
А тепер нагадаємо про цілющі властивості часнику:
- Крім протизапальних властивостей, алліцин здатний знижувати рівень шкідливого холестерину в крові.
- Часник знімає напругу в судинах і нормалізує артеріальний тиск.
- Алліцин здатний поліпшити діяльність мозку, нормалізувати роботу нервової системи і підвищити працездатність.
- У часнику багато вітаміну А (для зору, здоров’я шкіри і слизових оболонок), вітаміну РР (рятує від безсоння і депресії), вітаміну D (щоб організм засвоював кальцій і фосфор).
І цим список корисних властивостей часнику не вичерпується.