Кулінарія

Чому помідори треба їсти тільки з маслом

Помідори, огірки, кріп – основні складові літніх салатів. Здається, що їх вживали разом споконвіку. Однак, виявляється, що томати отримали широке поширення в XX столітті.

До того як міцно завоювати довіру простих селян і зайняти гідне місце в городах їх вирощували в садах заради квітів як декоративні рослини. У кропі, огірках і помідорах багато вітаміну С та інших корисних речовин.

Повернемося, однак, до теми, заявленої в заголовку. Крім усього іншого в помідорах в значній кількості міститься речовин, які має багато корисних властивостей. Я кажу про лікопін. Він зазвичай міститься в плодах червоного кольору, і не тільки в томатах. Це потужний антиоксидант, знижує рівень холестерину, зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань, а також інфарктів і інсультів. Можливо тому в Італії, де так люблять помідори, соуси і пасти з них, люди так довго не живуть.

Про корисні властивості цієї речовини можна знайти багато інформації в інтернеті. Тут же я хотів звернути увагу на деякі особливості.

Якщо багато вітаміни руйнуються при термічній обробці, то лікопін, навпаки, накопичується. Так, щоб отримати добову норму лікопіну, потрібно з’їсти 2-3 сирих помідора або ложку томатної пасти.

Ще одна особливість полягає в хорошій розчинності в жирі. Іншими словами, для кращого засвоєння ликопинові продукти слід вживати з жиром, рослинним або тваринним. Можна додати рослинне масло, сметану або йогурт.

Безсумнівно, багато і так заправляють салат з томатів маслом або сметаною, а як з’ясувалося, для цього є вагомі науково-обгрунтовані причини.

У цьому році врожай помідорів мене порадував. Своєчасний полив і підгодівля дали плоди і в теплиці, і в грунті. На моєму каналі ви можете знайти багато статей, в яких я ділюся своїм досвідом вирощування томатів, огірків, картоплі.