Вирощування моркви: досвід, поради та рекомендації для отримання ідеальних коренеплодів на вашій ділянці
Здавалося б, що складного може бути у вирощуванні моркви. Посіяв навесні, прорвав, порихлив, полив, і чекай коли виросте морквина. Але чому то коли справа доходить до збору врожаю , все виглядає не так райдужно. І коренеплід кривий , а не рівний як на картинці на пачці з насінням. А деколи і взагалі роздвоюється і навіть растраивается і стає схожий на дивовижного звіра. Найчастіше урожай розтріскується прям в землі ще на стадії дозрівання. Часто не набирає покладений вага і розмір, заявлений на упаковці з насінням. Виявляється не все так просто.
Я багато років вирощую моркву на своїй ділянці і навчилася отримувати вирівняні, соковиті плоди моркви, які чудово зберігаються в зимовий час (якщо це пізня морква). Не відразу у мене вийшло все гладко. Я спостерігала за посадками, радилася з сусідами і, звичайно ж, шукала інформацію про вирощування моркви в інтернет. Поступово у мене з’явився досвід і свої секрети, якими я і хочу поділитися з вами.
Головні мої секрети морковкини
Секрет1
Обов’язково вскапую землю під посів моркви на штик лопати і ввечері, напередодні посіву насіння, ретельно поливають з лійки , незважаючи на те, що вологи ранньою весною в землі ще достатньо. На наступний ранок розпушую сапкою утворилася кірку на землі і сію насіння моркви
Секрет 2
Перші 10 днів після сходів я морква не поливаю взагалі. Чому? Рослини моркви перші 10-14 днів активно нарощують корінь ( майбутній коренеплід). Цей тоненький корінець у пошуках вологи буде йти в пухку, вологу землю в пошуках вологи. Так виглядити таким чином заложится максимально рівний і довгий стрижень – майбутній коренеплід . Якщо робити поливи верхнього подсихаючого шару землі, то рослина не буде шукати вологу стрижневим коренем, а буде харчуватися з верхнього вологого шару верхніми боковими корінцями. У підсумку корінь не піде максимально глибоко в землю. Морква буде короткою
Секрет 3
При прорідженні моркви я видергую зайві рослини суворо вертикально вгору. При такому способі “витягування” зайвих рослин, у решти рослин практично не пошкоджується стеблинка-коренеплід. Якщо проривання проводити неакуратно, то можливо пошкодження кінчика головного стебла залишаються рослин . А у таких рослин при пошкодженні нижньої точки зростання, починають активно розвиватися бічні корінці у верхній частині кореня, прямо під кореневою шийкою. У підсумку виходить не що інше, як рогата моркву.
Порада від Світлани: Рекомендую прямо перед прориванням моркви ретельно полити грядку. У цьому випадку проривати морква дуже легко. Рослини практично не ушкоджуються
Секрет 4
Прориваю моркву в 2 прийоми. Перший раз не раніше, ніж на рослині утворюється 4 аркуша. До цього часу товщина надземної частини стебла приблизно 2-3 мм. В цей час залишаю між рослинами за 2. 5 див.
Другий раз прориваю через 10-14 днів. Товщина стебла приблизно з олівець. Це остаточне проріджування і я залишаю між рослинами 4-5 див. Ні більше ні менше. Це оптимальна відстань для гарного і здорового врожаю.
Секрет 5
Всю діряву морква ніколи не залишаю на грядці в якості мульчі або органічного добрива. Це обов’язкова умова. Тільки в компост.
Справа в тому, що на запах морквяної бадилля тут же летить морквяна муха. А вона літає ввечері, ви її ніколи не побачите. Муха відкладає яйця на землю близько рослин моркви. А відроджені личинки повреждют моркву в момент її розвитку. Пошкоджені рослини не придатні до зберігання і навіть можуть загнити ще на стадії зростання.
З цієї ж причини я завжди прориваю морква рано вранці, щоб ті рослини, які не вдалося висмикнути з коренем, а просто відламати, змогли до вечора підсохнути і не видавати різкого аромату морквяної бадилля.
Всю бадилля збираю з грядок.
Порада від Світлани: після того, як ви прорве зайву морква, обтисніть акуратно землю з обох сторін залишилися морквин. Це допоможе потривоженим рослинам швидко прийти в норму.
Секрет 6
В районі морквяних рядків ніколи не залишаю ніяких рослин, які під час свого розвитку відбирають у рослин моркви багато живлення. Я маю на увазі кріп, петрушку. У цих зеленних потужні корені, які витягають із землі величезну кількість вологи і поживних речовин, пригнічуючи при цьому зростання моркви.