Город та сад

Редис: посів, догляд, таємниці вирощування та огляд найцікавіших сортів для вашого городу

Редис – самий перший овоч на наших городах. Він невибагливий і дозріває дуже швидко – деякі сорти дають урожай вже через 20 днів. А посіяти його можна вже в середині квітня.

5 цікавих сортів редису

Класичну редиску бачили всі – червона зовні, біла всередині. Але є дуже цікаві сорти, які допоможуть не тільки урізноманітнити ваше меню, але прикрасити город.

Редис 15 днів

Це самий скоростиглий з усіх сортів редиски. Тільки уявіть: у середині квітня посіяли, а вже на травневі свята подаєте його до столу! Коренеплоди у нього класичної форми. М’якоть у нього ніжна, дуже соковита, хрустка, слабоострого смаку.

Сорт не стрілкується. Коренеплоди не розтріскуються.

Редиска Французький сніданок

Це сорт цікавий і формою і забарвленням – його коренеплоди червоні з білим кінчиком і довгі, схожі чимось на Нантскую моркву з тупим носиком. М’якоть у нього біла, соковита і дуже смачна.

Дозріває 20-25 днів.

Редис Злата

Цей редис більше схожий на невеликі ріпки – зовні коренеплоди у нього жовті, а м’якоть біла, ніжна, дуже соковита і смачна.

Сорт дуже урожайний. Стійкий до посухи, не цвіте.

Дозріває 19-21 день.

Редис Моховский

У цього сорту коренеплоди дуже ніжні як за кольором – вони білі зовні, так і за смаком. М’якоть у них щільна, соковита, відмінного смаку. Класична Форма, кругла.

Дозріває 19-31 день.

Редис Бурулька

Цей редис теж білого кольору, але коренеплоди ку нього довгі, схожі на дайкон, але дрібніше – довжиною 15 див М’якоть у них білосніжна, соковита, ніжно-пікантного смаку. Довго не дрябнет. Сорт дуже урожайний – кожна редиска важить близько 40 г, у той час як класичні круглі сорту – близько 15 р. А площа він займає таку ж. Так що з однієї грядки ви зможете отримати врожаю в 2,5 рази більше, ніж, якщо посієте круглі сорту.

Дозріває 30 днів.

Коли сіяти редис

Редис – рослина холодостійка, тому висівають його дуже рано, вже в квітні. Потім прибирають урожай і забувають про нього до наступної весни. А між тим цю культуру можна вирощувати кілька разів за сезон!

Є 5 дат, коли можна сіяти редис.

З 15 по 25 квітня. Це класичний термін – погода зазвичай вже підходяща. Оптимальна температура для редиски 15-18 °С – з урахуванням останніх кліматичних реалій – у середній смузі це якраз друга половина квітня. Весняні заморозки йому не страшні – сходи без проблем витримують температури до -4 °С, а дорослі рослини – до -8 °С.

З 5 по 20 травня. Це останній весняний термін, коли ще можна одержати врожай.

З початку червня і до кінця липня редис не висівають – спека і довгий світловий день призводять до того, що рослини стрілку – починають цвісти, а коренеплід не утворюють.

З 25 липня по 5 серпня. У цей час можна посіяти середньостиглі сорти – до того моменту, коли зав’яжуться коренеплоди, буде прохолодно і день коротший, ніж влітку. Ідеально підходять сорти, які дозрівають 30-35 днів: Рожево-червоний з білим кінчиком, Моховский, Регге, Сакса РС, Саратовський, Вировский білий, Покер.

З 25 серпня по 1 вересня. Якщо осінь намічається тепла, можна сіяти редис прямо на грядки. Якщо синоптики обіцяють холоду – тоді у теплицю. Для осіннього посіву ідеально підходять пізні сорти, які дозрівають 40-50 днів: Червоний велетень, Вюрцбурзький 59, Дунганскій 12/8, Осінній гігант, Ризенбуттер.

Коренеплоди цих сортів можуть зберігатися в холодильнику 3 -4 місяці.

Кінець жовтня – початок листопада. Це так званий підзимовий посів. Він хороший тим, що дозволяє розвантажити посівну навесні. А редис, посіяний під зиму, сходить раніше і врожай дає швидше.

Куди і як сіяти редис

Місце. Щоб отримати багатий врожай, вирощувати редиску треба на світлому ділянці – в тіні хороших коренеплодів не буде.

Попередники. Ідеальний варіант – сіяти редис після огірків, кабачків, томатів, картоплі або гороху. А ось після його хрестоцвітих родичів (капуста, редька, бруква, гірчиця) сіяти не можна – у них спільні хвороби і шкідники.

Глибина посіву. У редиски досить великі насіння, їх радять закладати на 1-1,5 см. Але практика показала, що сіяти краще дрібніше – на 0,5 см. Якщо закопати глибше, коренеплоди вийдуть волокнистими.

Схема посіву. У рядку 5-6 см, між рядами 15-18 див.

Як доглядати за редисом

Полив. Щоб коренеплоди зросли соковитими і ніжними, поливати редис треба часто – кожні 2-3 дні. Норма поливу – 4-5 л на 1 кв. м. Якщо немає можливості поливати так часто, грядку потрібно замульчувати тирсою (листяних порід дерев) або травою – це збереже вологу від випаровування.

Підживлення. Забудьте про них – добрива редису тільки нашкодять. Він дозріває дуже швидко йому цілком вистачить того, що є в грунті.

Прополка. Це обов’язкова умова, оскільки бур’яни можуть залишити вас без врожаю: вони затінюють редис і відбирають у нього вологу. Виполювати траву треба, поки вона маленька. Якщо смикати великі рослини, можна пошкодити коренеплоди редиски.

Розпушування. На наступний день після кожного поливу і дощу грунт на грядках з редисом потрібно обов’язково рихлити – грунтова кірка призводить до того, що коренеплоди виростають грубими і гіркими. Але якщо грядки у вас замульчировані, то рихлити їх немає необхідності.

Боротьба з хрестоцвітної блошкой. Найпростіший спосіб уберегти редис від цього шкідника – поставити над грядкою дуги і накрити нетканкой. Це стовідсоткова гарантія, що блішки не з’їсть листя дочиста. Народні засоби на неї практично не діють. І використовувати хімічні препарати для обробки грядок з редисом не можна – вони розкладаються довше, ніж дозріває урожай.