Чорна сіль. Найкорисніша, але із запахом тухлих яєць

Чорна сіль. Найкорисніша, але із запахом тухлих яєць

Часто кажуть, що сіль шкідлива, і її кількість у раціоні треба зменшити до мінімуму. Так, зловживати сіллю так само, як і всіма продуктами, не варто. Але насправді сіль необхідна і дуже корисна. А найкращий її різновид – це чорний гімалайський.

Сьогодні можна купити безліч видів солі, а ось наші мами та бабусі пам’ятають ще, що в магазинах було лише два її види: кам’яну та дрібну «екстру». У продажу є різні різновиди як столової солі, так і морської, звичайної кам’яної, рожевої гімалайської і гімалайської чорної. Принцип того, що морська і кам’яна сіль краща за їдальню, знають усі. Однак, варто пошукати в магазинах унікальну сіль – чорну індійську, яка є найкориснішою з усіх. Більше про солі та її корисні властивості дивіться тут https://ga.org.ua/70-gram-soli-skilki-lozhok/.

Чорна сіль (kala namak, чорна гімалайська, або індійська) сіль — це різновид кам’яної солі з Гімалайських гір, з темно-червоними або навіть фіолетовими кристалами і терпким смаком. Відмінна її особливість — це різкий запах сірки, або варених або навіть тухлих яєць.

Цікаво, що якщо ви купуєте таку сіль у порошку, то на диво, він буде зовсім не чорним, а рожевим на вигляд, але запах його залишиться незмінним.

Але нехай запах та вигляд цієї солі вас не лякає. По-перше, сірчаний запах чорної солі явно проявляється лише при додаванні її в їжу. По-друге, цей запах пропаде через якийсь час, і ваша їжа точно не пахне як тухлі яйця! По-третє, цей продукт має неймовірну кількість корисних властивостей.

У гімалайській чорній солі є не тільки хлорид натрію, але домішки різних мінералів та хімічних сполук, таких як сульфат натрію, оксид магнію, залізо у формі сульфіду заліза, оксид заліза та сірководень. Саме ці елементи надають індійській чорній солі її характерного кольору, смаку і запаху.

Корисні властивості чорної гімалайської солі

  1. Активатор травлення

Чорна сіль – відмінний засіб від здуття живота та газів. Вона покращує апетит і стимулює рух їжі кишковим трактом, таким чином покращуючи травлення та всмоктування поживних речовин з їжі.

Для покращення травлення випийте склянку аюрведичної сколоти з парою щіпок чорної гімалайської солі та щіпкою обсмаженого перемеленого куміну.

Чорна сіль надає закінченість стравам, і в Азії її кладуть не тільки при приготуванні їжі, а й посипають їй фрукти, роблять чатні (гострі варення та соління), а також кладуть у молочний напій ласі, різні закуски та роблять з нею знамениту чаат-масалу .

Чорна сіль — це важлива складова чаат масали, яка доступна у продажу і в північному регіоні, і про корисні властивості якої ми говорили в статті по лінку тут.

Багато вуличних кафе Індії ви можете купити напій з води з додаванням лимонного соку, спецій і чорної солі.

  1. Чистить тіло від токсинів

У давній Індії чорна сіль була визнана як засіб очищення організму від токсинів. Для отримання цього ефекту просто використовуйте чорну сіль щодня під час приготування їжі.

Ця сіль також широко застосовується для полоскань.

Цікаво, що якщо ви з’їли кисле манго, то негативний ефект на організм прибере порошок куміну, змішаний із чорною сіллю.

Чорна сіль. Найкорисніша, але із запахом тухлих яєць

  1. Зменшує утримання води в тілі

Як це не дивно звучить, але на відміну від звичайної столової солі, чорна сіль знижує накопичення та затримку води в організмі. Через те, що в чорній солі менший вміст хлориду натрію, вона не така небезпечна з погляду відкладення солей у суглобах. Також, вважається, що для людей, які страждають набряклістю, хворобами серця та підвищеним тиском, чорна сіль безпечніша.

  1. При підвищеній кислотності

Чорна гімалайська сіль має лужні властивості, і допомагає знизити кислотність шлунка, а мінерали в її складі зменшують пошкодження стінок шлунково-кишкового тракту.

  1. Засіб для спортсменів

Спортсменам на замітку: чорна сіль містить калій, який є незамінним для функціонування м’язів та всмоктування інших мінералів. Вживайте чорну сіль замість їдальні у своєму щоденному раціоні, щоб розслабити м’язи та уникнути спазмів та судом.

Ще одна важлива для спортсменів властивість — це здатність чорної солі стимулювати формування червоних кров’яних тілець, за рахунок вмісту в ній заліза та мінералів. Полежіть у теплій ванні з чорною сіллю для розслаблення м’язів, а також для того, щоб очистити шкіру тіла від запалень і подразнень, зняти сухість і свербіж.

  1. Відмінна заміна яєць для веганів та вегетаріанців

Чорна сіль – це один із улюблених продуктів веганів та вегетаріанців, що замінює як запах, так і смак яєць у стравах. Так, наприклад, салат «олів’є» з веганським майонезом, або «шубу» ви не відрізните від справжніх. Чорна сіль чудово підходить для приготування домашніх веганських сирів та омлетів.

Не плутайте чорну гімалайську сіль (kala namak) та рожеву гімалайську сіль (saindhava lavana), яка також видобувається з гір, містить корисні мінерали та буває біла та рожева за кольором. Така рожева сіль теж корисна, але не має таких же якостей, як чорна гімалайська.

У магазинах часто видають рожеву та чорну гімалайську сіль за той самий продукт. Однак варто пам’ятати, що відмінна властивість саме чорної солі – присутність у ній сірководню, який надає їй «яєчного» запаху. Також, справжня чорна сіль перетворюється з рожевої на чорну при потраплянні в рідину, і потім повністю розчиняється.

Обов’язково пам’ятайте, що чорна сіль, як і будь-який продукт і спеція, не рекомендується у великих кількостях нікому! Незважаючи на всі її властивості, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви гіпертонік, страждаєте від серцевих захворювань, хвороб нирок, печінки та інших недуг.